Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διαμαντοπούλου Θάνα

Πτυχία
Ahlan Morocco- Arabic Center in Rabat
Σεμινάριο - Intensive Modern Standard Arabic 2018 Επαληθευμένο
An Najah National University Nablus Palestine
Σεμινάριο - Arabic for non-native spearkers institute- Intensive summer courses in the advanced level for two months in Palestine 2019 Επαληθευμένο
An Najah National University Nablus Palestine
Δίπλωμα - Certificate of the Arabic Language Exam for non-native speakers in the advanced level- C1 2022 Επαληθευμένο
Απευθύνομαι σε
Μαθητές Δημοτικού
Μαθητές Γυμνασίου
Μαθητές Λυκείου
Φοιτητές
Φοιτητές Μεταπτυχιακού
Διδακτορικούς

Τα μαθήματα αραβικών από μια ομάδα εφήβων σε ένα καμπ προσφύγων το 2015 ήταν η αρχή της ενασχόλησης μου με τα αραβικά. Το 2019  παρακολούθησα εντατικά μαθήματα αραβικών στο επίπεδο των προχωρημένων  στο Πανεπιστήμιο An Najah National University στη Παλαιστίνη. Στην συνέχεια συνέχισα με διαδικτυακά μαθήματα από το ίδιο πανεπιστήμιο που είναι ο επίσημος εξεταστικός φορέας στην Ελλάδα για τα αραβικά και έχω πάρει το πτυχίο στο επίπεδο  Γ1. Παραδίδω μαθήματα αραβικών τόσο για τα Modern Standard Arabic όσο και για τη διάλεκτο Levantine Arabic, η οποία ομιλείται σε 4 χώρες (Συρία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη). 

Γιατί κάποιος να με προτιμήσει

Μια βασική πρόκληση στην εκμάθηση των αραβικών είναι η εκμάθηση της διαλέκτου, καθώς ο προφορικός λόγος διαφοροποιείται από τον γραπτό. Ο γραπτός λόγος είναι η αντίστοιχη καθαρεύουσα στα ελληνικά (Modern Standard Arabic), ενώ ο προφορικός διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή. Όταν ξεκίνησα με την εκμάθηση των αραβικών εστίασα στην καθαρεύουσα όμως σύντομα συνειδητοποίησα ότι στον καθημερινό λόγο είχα σημαντικές δυσκολίες και η δουλειά μου απαιτούσε να μάθω τη διάλεκτο (Levantine Arabic). Η διάλεκτος αυτή  είναι πιο κοντά στην καθαρεύουσα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Ωστόσο, η εκμάθηση της διαλέκτου έχει την ιδιαιτερότητα της απουσίας υλικού και για αυτό συνδύασα διάφορες μεθόδους, λεξιλόγιο από το ίντερνετ, επαφή με τους αραβόφωνους, κάποια βιβλία και δημιούργησα δικό μου υλικό που είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την κατανόηση της γλώσσας. Επίσης, επειδή δεν είμαι native speaker μπορώ να καταλάβω τι είναι σημαντικό για το κάθε επίπεδο, ειδικά στην γραμματική και να επιλέξω τι χρειάζεται να ξέρει ο μαθητής/τρια ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες του/της. Παράλληλα, από  την εμπειρία στη διδασκαλία μέχρι τώρα έχω δει ότι μπορώ να καταλάβω και να προβλέψω τις απορίες των ελληνόφωνων μαθητών για τα αραβικά γιατί είχα κι εγώ τις ίδιες.  

Επαγγελματική Εμπειρία

Διδάσκω αραβικά τα τελευταία 3 χρόνια ενώ παράλληλα εργαζόμουν για 2 χρόνια ως πολιτισμική διαμεσολαβήτρια αραβικών με τους πρόσφυγες. Η βασική μέθοδος εκμάθησης για μένα ήταν η αυτοδιδασκαλία μέχρι το  επίπεδο Β1, όπου συμμετείχα στις εξετάσεις και  πήρα το πτυχίο με άριστα. Η προετoιμασία των αραβικών για εξετάσεις ήταν  απαιτητική καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη ύλη. Επίσης, τα υπάρχοντα βιβλία με κάποιες εξαιρέσεις είναι κάπως χαοτικά καθώς έχουν πολλές πληροφορίες μαζί, εστιάζουν στη γραμματική και όχι στο θεματικό λεξιλόγιο και αυτό αποθαρρύνει πολλούς να συνεχίσουν με τη γλώσσα. Για το λόγο αυτό έχω δημιουργήσει το δικό μου υλικό ώστε να καλύψω τις ανάγκες των μαθητών/τριων μου. 
 

Γιατί επέλεξα τη διδασκαλία (κίνητρα, στόχοι)

Η εκμάθηση των αραβικών ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία η οποία ήταν διαφορετική από τις άλλες γλώσσες που είχα κάνει στο παρελθόν, στην οποία σε κάθε στάδιο ανακάλυπτα νέους τρόπους για να βελτιώσω τις γνώσεις μου. Μέσα από τη διδασκαλία μπορώ να μοιραστώ όλα εκείνα που έμαθα, που ανακάλυψα για τη γλώσσα και να συνεχίσω το ταξίδι μαζί της με έναν άλλο τρόπο. 

Πώς θα καταλάβω τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός μαθητή

Ο στόχος και οι προσδοκίες που έχει κάποιος/α από τη γλώσσα καθορίζουν την επιλογή ανάμεσα σε διάλεκτο και καθαρεύουσα και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται στα πρώτα μαθήματα αλλά και κατά τη διάρκεια. Επίσης, τα αραβικά είναι μια απαιτητική γλώσσα και οι διαφορές που παρουσιάζει σε σύγκριση με τις γλώσσες που έχουμε συνηθίσει μπορεί να αλλάξουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του/της μαθητή/τριας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα μαθήματα να είναι ευέλικτα για να ανταποκρίνονται στις αναγκες του μαθητή/τριας.  

Δεν παραδίδω μαθήματα σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες
Πρόσθετα
Προσωπικές σημειώσεις
Προσφορές
Έκπτωση για γκρουπ
Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό

Στείλτε Μήνυμα

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να στείλετε μήνυμα στον καθηγητή/τρια!
Ποιά είναι η γνώμη σας για αυτόν τον καθηγητή;

Κριτικές μαθητών

3 Κριτικές

Ως λάτρεις της Αραβικής γλώσσας και έχοντας περάσει από 4 διαφορετικούς Δασκάλους, βεβαιώνω προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συγκεκριμένη επιλογή μου έκανε τεράστια διαφορά, η μεταδοτικότητά της και ταυτόχρονα η επιθυμία της να μεταφέρει της γνώσεις της στον μαθητή μου δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον ώστε να περιμένω το μάθημα με προσμονή και ευχαρίστηση και όχι  υποχρέωση - αγγαρεία. Παράλληλα η ίδια, δεν επιδιώκει ένα μάθημα όπου απλά να σου μεταφέρει την ύλη και να τελειώσει, αντιθέτως έχει υπομονή και επιμονή ώστε να τα μάθεις άπταιστα. 

Με βάση τα ανωτέρω, κρίνω την  Δασκάλα Κ. Διαμαντοπούλου, άξια στο να στηρίξει και να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απαίτηση του ενδιαφερομένου όπου θέλει να λάβει γνώση Αραβικών. 

Ηλίας Παπαθωμάς
21.09.2023

Εξαιρετική δασκάλα. Κατανοεί πλήρως τις ανάγκες και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην εκμάθηση των Αραβικών από ελληνόφωνους ομιλητές και αυτό καθιστά τη διαδικασία εκμαθησης ακόμα πιο εύκολη. 

Δεν είναι αυστηρή ως προς τη γραμματική και τους κανόνες της αραβικής γλώσσας. Στοχεύει στην εκμάθηση μέσω της εμπειρικης επαφής με τη γλώσσα. Σα να βρίσκεστε σε κάποια αραβοφωνη χώρα και να μαθαίνετε τη γλώσσα μέσω της επαφής σας με τους ανθρώπους εκεί. Και αφού κατανοήσουμε τους διάφορους τρόπους χρήσης της αραβικής γλώσσας οταν προσθέτει κανόνες και γραμματική ο μαθητής δεν δυσκολεύεται.

Ουσιαστική δουλειά που βοηθάει να σκεφτείς κατευθείαν αραβικά και όχι ως αλλογλωσος που προσπαθεί να γράψει και διαβάσει σε μια άλλη γλώσσα.

ΝΕΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
16.06.2023

Είναι πάρα πολύ καλή καθηγήτρια, με βοήθησε πολύ και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα για όποιον/οποία θέλει να μάθει την Αραβική γλώσσα. Είχα προσπαθήσει με άραβες φίλους μου να μάθουν τη γλώσσα, αλλά η δική της μέθοδος αποδείχτηκε για εμένα πολύ πιο αποδοτική. Την ευχαριστώ και εύχομαι και άλλοι να εκτιμήσουν τη δουλειά της. 

Στουγκου Ελένη
14.06.2023