μαθήματα πιάνου και αρμόνιου σε παιδιά στην Αθήνα
Είμαι μουσικοπαιδαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. και βρίσκομαι επί πτυχίω στο κλασικό πιάνο.
Παραδίδω ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και αρμόνιου σε παιδιά 4+ ετών, προσαρμοσμένα στις ανάγκες, το επίπεδο και τους στόχους του κάθε μαθητή.
Επίσης, σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας υπάρχει η επιλογή μουσικοκινητικής αγωγής - μια δημιουργική απασχόληση με βάση τη μουσική, τον ρυθμό, την κίνηση και το παιχνίδι.
Έχω παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια στη μουσική αγωγή (Παν. Ιωαννίνων) και στην ειδική αγωγή (Πάντειο Πανεπιστήμιο), αποκτώντας παιδαγωγικά εργαλεία για μια ευέλικτη και εξατομικευμένη διδασκαλία.
- Ως νέα εκπαιδευτικός και με τον ενθουσιασμό μου για τη μουσική, μπορώ να εμπνεύσω και να κινητοποιήσω τους μαθητές μου να ανακαλύψουν τη δική τους αγάπη για το πιάνο και γενικότερα για τη μουσική.
- Προσαρμόζω το μάθημα στις ανάγκες, το επίπεδο και τους στόχους του κάθε μαθητή, κάτι που είναι σημαντικό για τη σωστή και αποδοτική εκμάθηση του πιάνου.
- Επιπλέον, μέσα από τη μουσικοκινητική αγωγή, δίνω τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τη μουσική με βιωματικό τρόπο — μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Έτσι, η μάθηση γίνεται ευχάριστη και φυσική διαδικασία, που καλλιεργεί τη φαντασία, τον ρυθμό και τη συνεργασία.
- Έχω διδάξει για ένα εξάμηνο το μάθημα μουσικής σε Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονική, στις τάξεις Α' εώς και Δ' Δημοτικού, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δημιουργικά μαθήματα που συνδυάζουν τραγούδι, ρυθμό και μουσικά παιχνίδια.
- Έχω κάνει για έναν χρόνο ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου σε παιδιά Δημοτικού (7 και 8 ετών).
- Έχω δουλέψει σε κατασκήνωση ως δασκάλα μουσικής με παιδιά 6 έως και 12 ετών, οργανώνοντας δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής και μουσικά εργαστήρια με παιχνίδι και συνεργασία.
- Η διδασκαλία μου επιτρέπει να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, βοηθώντας τους μαθητές να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.
- Η αίσθηση ότι συμβάλλω στην εξέλιξη των μαθητών είναι ένας από τους πιο ικανοποιητικούς λόγους που με έκαναν να ασχοληθώ με τη διδασκαλία.
- Μέσα από τη διδασκαλία και τη μουσικοκινητική αγωγή μπορώ να βοηθώ τα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα, να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τη μουσικότητά τους με φυσικό και ευχάριστο τρόπο.
- Η διδασκαλία είναι μια διαδραστική διαδικασία, όπου τόσο εγώ όσο και οι μαθητές μου μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον.
- Ως εκπαιδευτικός, παραμένω συνεχώς μαθήτρια. Η διδασκαλία με αναγκάζει να διευρύνω τις γνώσεις μου και να ενημερώνομαι για νέες τεχνικές και προσεγγίσεις στη μουσική εκπαίδευση.
Θα κατανοήσω τις εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε μαθητή μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του στο μάθημα, τον τρόπο που αντιδρά στη μουσική και το ρυθμό του, καθώς και μέσα από συζήτηση με τον ίδιο ή/και τους γονείς του.
Εξετάζω το επίπεδο, τα ενδιαφέροντα και το μαθησιακό του στυλ, ώστε να προσαρμόζω το μάθημα ανάλογα.
Στη μουσικοκινητική αγωγή, οι δραστηριότητες με κίνηση, ρυθμό και παιχνίδι με βοηθούν να αναγνωρίσω τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε παιδιού με φυσικό και ευχάριστο τρόπο.